Elektromotor elektrische motorfiets

Elektromotor en de elektrische motorfiets
Een elektromotor is een machine die elektrische energie omzet in mechanische energie. Waarmee bijvoorbeeld een motorfiets kan worden aangedreven. Elektromotoren worden onderverdeeld in gelijkstroom- en wisselstroommotoren. Behalve de gebruikelijke motoren die een roterende beweging leveren, zijn er ook lineaire motoren. Een elektromotor wordt gebruikt in machines waar iets moet bewegen, vaak iets met een ronddraaiende beweging zoals het aandrijven van een elektrische motor.

Werking elektromotor

De werking van een elektromotor is gebaseerd op elektromagnetisme. De motor bestaat uit een stator en een rotor, die in de stator kan draaien. Van deze twee is er in elk geval één uitgevoerd als elektromagneet. Afhankelijk van het type motor die wordt gebruikt, kan de ander uitgevoerd zijn als permanente magneet, elektromagneet of slechts van magnetisch materiaal gemaakt zijn. Door de krachtwerking van magnetische polen op elkaar, of de zo genoemde inductiewerking, gaat de rotor draaien waardoor de elektrische motor in beweging komt.

Toepassingen elektromotor

De elektromotor is tegenwoordig één van de meest gebruikte elektromechanische apparaten en wordt vaak gebruikt in apparaten, machines. Zelfs een motorfiets heeft tegenwoordig al elektrisch te rijden. Ook in allerlei andere apparaten vindt je elektromotoren. Zo zijn de elektrische motoren van Brammo motoren die staan voor optimaal elektrische motorrijden. Daarnaast worden veel elektromachines aangedreven door elektromotoren, evenals auto's, trams en zelfs boten. Brammo motoren maken gebruik van een elektromotor die niet gevoed worden door brandstofcellen. Wat maakt dat dit soort motorfietsen staan voor milieuvriendelijk motorrijden. Zowel bij elektrische motoren als bij de normale verbrandingsmotoren is de startmotor van een motorfiets een elektromotor en wordt gebruikt om de motorfiets te laten starten. Een elektromotor van een elektrische motorfiets genereert wanneer deze aangezet wordt haast geen aanloopstroom om zich voort te bewegen. Het elektrische motorrijden raden wij dan ook aan iedereen aan!