Motorjeans

motorjeans

Motorjeans

De laatste jaren komen er steeds meer motorjeans op de markt. Motor jeans zien er qua uiterlijk uit als een gewone spijkerbroek en zijn comfortabel en licht genoeg om de hele dag te dragen. Rijden op een motorfiets in denim heeft er altijd cool uit gezien – denk aan Marlon Brando in The Wild One of Peter Fonda in Easy Rider. Maar een gewone Levi's spijkerbroek biedt natuurlijk weinig bescherming als je een schuiver maakt.. Met een motorjeans hoef je niet langer compromissen te sluiten tussen stijl en veiligheid.

Biker jeans zijn ontworpen om een beduidend hogere bescherming te bieden dan een normale spijkerbroek. Kevlar is het meest voorkomende materiaal in motorjeans, hoewel materialen als Pekev en COVEC vergelijkbare bescherming bieden. Kevlar is de merknaam voor een aramidevezel die in de jaren zeventig is ontwikkeld door chemiebedrijf DuPont. Het mooie van Kevlar is dat het een hoge duurzaamheid en slijtvastheid combineert met een laag gewicht. Vanwege die eigenschappen wordt Kevlar toegepast in een groot aantal consumenten- en industriële producten. Sinds een aantal jaren wordt het ook toegepast in motorkleding, want het is slijtvast en voorkomt ernstige schaafwonden bij een glijpartij op asfalt.

Misschien wel het grootste voordeel van motorjeans is dat ze eruit zien én aanvoelen als een normale spijkerbroek. Met een motorjeans hoef je niet de hele dag in je lompe en zware motoroutfit te blijven lopen. Ideaal wanneer je de motor voor woon-werkverkeer gebruikt en geen zin hebt om je te moeten verkleden. Merken als Spidi hebben een uitgebreide collectie motorjeans voor zowel mannen als vrouwen. The Glorious Lady Jeans bijvoorbeeld biedt de motorrijdster al het comfort en gemak van een goed gesneden spijkerbroek, maar ook buitengewone bescherming door het sterke materiaal en EG-gekeurde Multitech protectors.

Sommige biker jeans zijn zo geavanceerd dat ze wel drie keer zo sterk zijn als een leren broek. Het nadeel is dat zulke jeans vaak weer zwaarder zijn en minder prettig om te dragen in de zomer. Veel motor jeans hebben ook zakken voor knie en heup protectors, zodat je geen compromissen hoeft te sluiten.

Een van de vooroplopende leveranciers in de markt voor motorjeans is het Zwitserse merk Rokker. Hun jeans ziet eruit als een standaard Levi's spijkerbroek; andere merken hebben vaak panelen en stiksels waardoor ze meer lijken op een normale motorbroek. Ook het Italiaanse merk Spidi is belangrijk geweest in de ontwikkeling van motorjeans. Spidi lanceerde in 1994 de J&K (Jeans en Keramide) kledinglijn. Vandaag de dag heeft Spidi de grootste en meest veelzijdige collectie biker jeans. Je vindt er onder andere Keramide of Cordura denim (voor de hoogste slijtvastheid), motorjeans voor toerrijders (met waterdicht membraan en thermische voering) en beschermende motorfiets jeans met CE-gecertificeerde protectors.

Hoe 'denim' een motorjeans moet zijn is uiteraard een kwestie van smaak. Met de technologische vooruitgang op het gebied van veiligheid en stijl in motorkleding is het niet langer nodig om te moeten kiezen tussen veiligheid op de motor en draagcomfort wanneer je van de motor afstapt. DMZ Customs heeft goede motorjeans in het assortiment die niet alleen een hoge bescherming bieden maar ook stijlvol en comfortabel zijn, zowel op de weg als daarbuiten.