Motorrijbewijs

Je hebt een motorrijbewijs nodig om een motor te mogen rijden. Hiervoor dien je eerst motorrijlessen te nemen. Zo kan je immers goed leren om zeer behendig met een motorfiets te zijn. Tevens bestaat een motorrijbewijs halen uit twee onderdelen je hebt het theoretische gedeelte en het praktische gedeelte. Dit praktische gedeelte is ook opgesplitst in twee delen (voertuigbeheersing en verkeersdeelneming). Zo neemt menig instructeur de motoronderdelen met je door: motorbanden, motor accu, motoronderhoud. Het is belangrijk om te weten hoe een motor werkt, want mocht je ooit eens pech hebben met je motorfiets? Kan je het zelf oplossen? Of bel je de motor ophaalservice?

Start met een intakegesprek voor het halen van je motorrijbewijs

Het maken van een afspraak voor je eerste proefles is het intakegesprek. Tijdens deze motorrijlessen, mag je los aanschaffen. Of neem een motorrijlessen pakket. Samen met je motorinstructeur ga je naar een afgelegen stuk afvalt vaak een parkeerplaats, wat vlakbij de motorrijschool ligt. Daar krijg je een eerste uitleg over de motorfiets en vervolgens leren we je sturen, gas geven, schakelen en remmen. Het ruime deel van de cursisten, leren wij dit in nog geen 30 minuten. Daarna gaan we verder met een aantal oefeningen om te kijken hoe je deze uitvoert. Aan het einde van de motorrijles krijg je advies van de instructeur. Deze geeft advies over een motorrijlessen pakket,  die het beste bij je past. Ook adviseren we je over het aantal lessen die je nodig hebt om de oefeningen op de parkeerplaats om je AVB examen te halen. Het is belangrijk dit motorexamen vroegtijdig aan te vragen: Wij kunnen direct een examen voor je aanvragen bij het CBR.

Zelf online motorrijlessen inplannen

Met advies over het aantal rijlessen dat je nodig hebt voor het behalen van je eerste CBR examen (AVB examen) en je examendatum voor dit CBR examen, plan je zelf online thuis je rijlessen in (zie ook de brochure voor onze online agenda). Voordeel is dat je alle mogelijke lesmomenten ziet en zo rustig kunt kijken welke lestijden je het beste uitkomen. Mocht er een keer een afspraak niet goed uitkomen dan is dat geen probleem: tot 48 uur van te voren kun je iedere afspraak kosteloos annuleren! Het eerste onderdeel van je motor rijopleiding:

Voertuigbeheersing:

Voor het AVB examen dien je 12 oefeningen onder de knie te krijgen. Welke dit zijn lees je in de AVB brochure. Natuurlijk zorgen we voor een logische opbouw van de oefeningen tijdens je rijlessen. Bij alle oefeningen die je leert, leer je ook de technieken die nodig zijn voor het rijden op de weg. Voorbeelden hiervan zijn remtechniek, sturen en afschuinen van de motor.

Verkeersdeelneming:

Na het behalen van je voertuigbeheersings-examen volgt het rijden op de weg. De motorrijlessen verkeersdeelname plannen we direct na je eerste les je examen in. Zo weet je altijd vooraf weer waar je aan toe bent! De motorinstructeur legt aan het begin van de les uit wat je tijdens de les gaat oefenen. Tijdens het motorrijden krijg je opdrachten via een portofoon. Natuurlijk stoppen we ook regelmatig kort, om iets te bespreken en jou de mogelijkheid te geven om vragen te stellen. Tijdens het rijden op de weg leren we je de voor en nadelen van de motor. Denk hierbij aan kwetsbaarheid maar ook aan snelheid en wendbarheid. Ook kijktechniek, bochtentechniek, rijden binnen- en buiten de bebouwde kom en snelweg komen aan de orde.

3 soorten motorrijbewijzen: A1, A2, A

Licht (A1) Dit zijn motoren met een cilinderinhoud van ten hoogste 125 cc of een gemotoriseerde driewieler van maximaal 15 kW midden (A2) Dit zijn motoren met een vermogen van maximaal 35 kW. De cilinderinhoud is niet van belang Zwaar (A) Dit zijn alle overige motoren Ben je jonger dan 20 jaar, dan moet je beginnen met het lichte rijbewijs (A1) Wanneer je tussen de 20 en 24 jaar bent heb je de keuze om met licht (A1) of midden (A2) te beginnen. (Met ingang van 2014). Boven de 24 mag je direct examen voor zware motoren doen (A) en heb je geen beperkingen in het rijden van motoren.